Wyroby z ciasta drożdżowego

Wyroby z ciasta drożdżowego wymagają cierpliwości, ale czekanie na wyrastanie pysznych słodkości w pełni się opłaca. Puszyste ciasto i doskonały smak kojarzony z domowymi wypiekami sprawiają, że nasze wyroby podbijają serca nawet najbardziej wymagających konsumentów.

Przepis na idealne ciasto zawiera jedynie jajka, mąkę, mleko i tłuszcz. Najważniejszym aspektem jest jednak czas jego wyrastania – nie można go przyspieszyć ani skrócić. Ciasto musi podwoić, a nawet potroić swoją objętość, aby było lekkie, pulchne i przez to nieziemsko smaczne. Właśnie takie ciasto drożdżowe robimy. Pozwalamy mu wyrastać tak długo, jak to potrzebne, jednak nie za długo, aby po upieczeniu ciasto się nie kruszyło. W trakcie przygotowywania ciasta z użyciem drożdży istotna jest również temperatura pieczenia. Ciasto drożdżowe wstawia się do nagrzanego piekarnika, a optymalna temperatura pieczenia to  180-220°C w zależności od wielkości wypieku – im drobniejszy wyrób tym temperatura pieczenia powinna być wyższa.

 

Rodzaje wypieków drożdżowych

W naszej ofercie znajduje się różnorodny wybór wypieków drożdżowych:

  • ciastka z masą serową i nadziewane owocami,
  • ciasta z kruszonką,
  • pączki wykończone cukrem pudrem i glazurą,
  • strucle makowe i owocowe.

drożdżówki

 

Nabrałeś ochoty na nasze wypieki? Zachęcamy do wypróbowania ciast drożdżowych w każdej odsłonie. Praktykujemy tradycyjne cukiernictwo, dlatego nasze słodkości są tak pyszne.

 

Jak przygotować rozczyn na ciasto?

Sekretem udanego ciasta są m.in. drożdże. To dzięki nim można przygotować rozczyn na ciasto. Przygotowanie rozczynu jest bowiem pierwszym etapem wyrobu ciasta drożdżowego, w którym dochodzi do uaktywnienia i rozmnożenia drożdży. Rozczyn z użyciem świeżych drożdży polega na połączeniu ich z cukrem, mlekiem i mąką. Kluczowa jest temperatura poszczególnych składników, bo jak wiadomo, drożdże do wzrostu potrzebują ciepła. Mleko dodawane do rozczynu powinno mieć temperaturę 24-30°C. Dobrze jest także ogrzać mąkę i dodatkowo ją przesiać, co pozwoli dostarczyć drożdżom potrzebny do życia tlen.

Do przygotowania rozczynu można również zastosować drożdże instant. Procedura wygląda podobnie – należy wymieszać ze sobą drożdże, ciepłe mleko, cukier i przesianą mąkę. Rozczyn bez względu na rodzaj zastosowanego środka spulchniającego należy odstawić w ciepłe miejsce, aby mógł wyrosnąć. Jeśli na jego powierzchni można zaobserwować pęcherzyki, to znaczy, że drożdże są aktywne i wkrótce rozczyn dwukrotnie zwiększy swoją objętość.  W efekcie będzie można przygotować strucle, pączki czy rogaliki z lukrem.