Kiedy jest sezon na jagodzianki?

Jagodzianki należą do jednych z najchętniej kupowanych przez Polaków wypieków. Nic dziwnego: słodkie ciasto przełamane smakiem świeżych jagód to przysłowiowe „niebo w gębie” zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Miłośnicy tego wypieku nie mogą doczekać się jego pojawienia w sklepach. Kiedy zaczyna się i kończy sezon na jagodzianki? Sprawdźmy!

 

Owoce lata

Jagody są typowo „wakacyjnymi” owocami. Pierwsze z nich zaczynają pojawiać się od w czerwcu, we wrześniu ostatnie z nich zrywane są jeszcze w górach. Jak łatwo można się domyślić, sezon na jagody pokrywa się z sezonem na jagodzianki: dobre pracownie cukiernicze używają do swoich wypieków produktów świeżych, zapewniających wysoką jakość finalnego wypieku. Co ciekawe, wielu miłośników jagodzianek woli produkty od zaufanego cukiernika, niż wyrób domowy. Nic w tym dziwnego: słoik jagód to dość duży wydatek – zapełnienie litrowego naczynia może trwać nawet kilka godzin. A zakup świeżych jagód jest i tak dopiero połową sukcesu!

Przepis na ciasto i kruszonkę

Prawdziwy łasuch szybko rozróżni dobrą jagodziankę od zwykłej „buły” z tymi owocami. Dobra jagodzianka jest pełna jagód, a przy tym ma miękkie, słodkie ciasto. Smak powinna podkreślać chrupiąca kruszonka. Niełatwo jest upiec bułkę pełną wilgotnych jagód tak, by wypiek „nie przemiękł” i nie zmienił się w rozpadającą papkę. Cukiernicy mają więc swoje sekretne sposoby na to, by wypiek nie tylko obłędnie smakował, ale również zachwycał wyglądem i dawał się zjeść oczami.

Jagodzianki poza sezonem

Poza sezonem czasami też udaje się upolować dobrą jagodziankę. Jagodzianki sprzedawane od późnej jesieni są zazwyczaj przygotowane z użyciem mrożonych jagód. Oczywiście ich smak odbiega od tych, które jemy w lecie, jednak wciąż to pyszna, słodka przekąska. Upieczenie dobrej jagodzianki z mrożonych owoców wymaga jeszcze więcej wprawy, a przede wszystkim znalezienia dobrego dostawcy owoców. Jeśli mamy w zimie ochotę na jagodziankę, zdecydowanie lepiej więc wybrać tę z renomowanej pracowni cukierniczej, niż tani (często pół-pusty w środku) zamiennik z supermarketu.