Jak zrobić makowiec?

Makowiec to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast, chętnie przygotowywanych szczególnie na święta czy wyjątkowe okazje. Receptur na niego jest tak naprawdę bardzo wiele. Z maku powstają wyśmienite strucle i rozmaite zawijańce. Do podstawowego składnika często dodaje się również bakalie, suszone owoce czy ser. Możliwości jest naprawdę wiele. My przedstawiamy naszą propozycję, czyli tradycyjny makowiec na kruchym spodzie.

Tradycyjny makowiec na kruchym spodzie

Zaczynamy od maku (400 g), który musi być odpowiednio zmielony i nasączony. Musisz dodać go do gotującej się śmietanki (500 ml śmietanki 30%) z mlekiem (250 ml). Po zagotowaniu odstaw do wystygnięcia. Oprócz tego przygotuj rodzynki (150 g), które należy zalać wrzątkiem i ostudzić. Orzechy (150 g) i migdały (100 g) musisz rozdrobnić (ręcznie lub w malakserze). Wszystkie wyżej wymienione składniki zmieszaj ze sobą, dodając miód (150 g), cukier (40 g), skórkę pomarańczową, budyń (1 opakowanie) i 4 żółtka. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj do połączenia.

Kruche ciasto wykonasz, łącząc ze sobą następujące składniki: mąkę pszenną (230 g), cukier puder (50 g), masło (150 g), 1 jajko i szczyptę soli. Następnie zagnieć ciasto i umieścić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Zamów u nas pyszny makowiec

Jeśli masz ochotę na makowiec, a nie lubisz piec lub po prostu nie masz na to czasu i ochoty, skorzystaj z opcji ciasto na zamówienie w naszej cukierni. Przygotowujemy rozmaite słodkości na przyjęcia i imprezy okolicznościowe rodzinne oraz firmowe. Zawsze gwarantujemy smaczne wypieki, wykonane przez doświadczonych cukierników przy użyciu wysokiej jakości produktów. Wśród oferowanych przez nas ciast znajduje się nie tylko makowiec, ale i ciasta czekoladowe, owocowe, serniki, szarlotki, keksy, ciasta migdałowe, tiramisu itd.