Jak przechowywać torty z cukierni?
Podczas odbioru tortu z cukierni klienci zwykle w pierwszej kolejności zachwycają się jego smakowitym wyglądem, ale zaraz później pojawia się pytanie: „co ja mam z nim dalej zrobić?”. Jak go transportować i przechowywać, aby doczekał w idealnym stanie do planowanej uroczystości. Kilka wskazówek na ten temat w dalszej części naszego wpisu.
Jak zabezpieczyć tort na czas transportu?
Nasza cukiernia w Krakowie specjalizująca się m.in. w wykonywaniu tortów na zamówienie zawsze dokładnie instruuje klientów, w jaki sposób należy przewozić i przechowywać wypieki. Warto stosować się do tych wskazówek, gdyż dzięki temu można zachować wszystkie walory smakowe i estetyczne przygotowanych przez cukierników słodkości.
Torty zawsze wydawane są w opakowaniach, których celem jest nie tylko ochrona zawartości przed czynnikami zewnętrznymi, ale również ułatwienie bezpiecznego transportu, który zwykle odbywa się samochodem. Najlepiej wówczas ustawić go na płaskiej powierzchni, np. w bagażniku lub na miejscu przed albo za siedzeniem. Warto przy tym pomyśleć o odpowiednim unieruchomieniu pudełka. Trzymanie go na kolanach czy na siedzeniach nie jest dobrym pomysłem, gdyż istnieje ryzyko upadku i uszkodzenia. Jeśli po odbiorze tortu zamierzasz iść pieszo lub skorzystać ze środków komunikacji miejskiej, musisz zachować wyjątkową ostrożność. Niestety te formy transportu nie są rekomendowane, ponieważ najłatwiej wtedy o przypadkowe uszkodzenie. Jeśli więc tylko masz taką możliwość, lepiej skorzystaj z samochodu. Przewóz tortu z cukierni do miejsca docelowego nie powinien trwać dłużej niż godzinę. Dobrym pomysłem będzie zaopatrzenie się w opakowanie termiczne lub lodówkę turystyczną. Jest to szczególnie ważne w przypadku wypieków ze składnikami takimi jak np. bita śmietana, jogurt, owoce czy ser. Te produkty nie lubią ciepła, więc powinny być możliwie jak najszybciej umieszczone w niskich temperaturach.
Gdzie i w jaki sposób przechowywać tort?
Tort przewieziony do miejsca docelowego, np. do domu lub lokalu, w którym odbędzie się przyjęcie, nie powinien być wyjmowany z opakowania aż do momentu uroczystości. Najlepiej przechowywać go w lodówce. Pamiętaj jednak, aby w pobliżu nie znajdowały się nazbyt aromatyczne produkty spożywcze, takie jak wędzona ryba, pleśniowe sery czy kiełbasa, ponieważ wypieki dość szybko pochłaniają zapachy. Można mu również zapewnić dodatkowe szczelne opakowanie, które ograniczy przedostawanie się do wnętrza zbędnego powietrza, dzięki czemu tort dłużej zachować optymalny poziom wilgotności.
Jaki jest czas przechowywania tortów?
Czas przechowywania tortów zależy przede wszystkim od specyfiki składników, jakie w nich występują. Przykładowo:
- torty z bitą śmietaną można przechowywać do 6 godzin,
- torty z kremem mogą być przechowywane w odpowiednich warunkach do 18 godzin,
- torty z serkiem lub jogurtem wymagają szczelnego przechowywania, jednak są w stanie przetrwać w odpowiednim stanie do 36 godzin,
- torty ze świeżymi owocami zachowują swoje walory smakowe do 2 dni.