Blog

wyrośnięte ciasto drożdżowe

W czym tkwi powodzenie dobrego ciasta drożdżowego?

Przepis na ciasto drożdżowe jest stosunkowo prosty, gdyż wystarczy mąka, jajka, mleko i tłuszcz. Jednak to nie składniki są w tym przypadku najważniejsze, a czas wyrastania, którego nie można ani przyspieszyć, ani skrócić. Aby ciasto drożdżowe było lekkie, pulchne i smaczne, potrzeba przede wszystkim cierpliwości. Co jeszcze jest ważne?

Czytaj więcej

makowiec

Jak zrobić makowiec?

Makowiec to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast, chętnie przygotowywanych szczególnie na święta czy wyjątkowe okazje. Receptur na niego jest tak naprawdę bardzo wiele. Z maku powstają wyśmienite strucle i rozmaite zawijańce. Do podstawowego składnika często dodaje się również bakalie, suszone owoce czy ser. Możliwości jest naprawdę wiele. My przedstawiamy naszą propozycję, czyli tradycyjny makowiec na kruchym spodzie.

Czytaj więcej

kruche ciasteczka na wagę

Dlaczego warto mieć zawsze pod ręką ciasteczka na wagę?

Przyjechali do ciebie niespodziewani goście? Chcesz wręczyć komuś smaczną niespodziankę? A może po prostu masz ochotę na coś słodkiego? Oto kilka spośród bardzo wielu sytuacji, w których zdecydowanie warto mieć pod ręką ciasteczka na wagę. To wyroby smaczne, estetycznie wykonane, przy których nie musisz samodzielnie się napracować, spędzając wiele czasu w kuchni. Jakie słodkie przysmaki sprawdzą się na różne okazje? Oto kilka naszych podpowiedzi.

Czytaj więcej

tort czekoladowy

Jak przechowywać torty z cukierni?

Podczas odbioru tortu z cukierni klienci zwykle w pierwszej kolejności zachwycają się jego smakowitym wyglądem, ale zaraz później pojawia się pytanie: „co ja mam z nim dalej zrobić?”. Jak go transportować i przechowywać, aby doczekał w idealnym stanie do planowanej uroczystości. Kilka wskazówek na ten temat w dalszej części naszego wpisu.

Czytaj więcej

jagodzianka

Kiedy jest sezon na jagodzianki?

Jagodzianki należą do jednych z najchętniej kupowanych przez Polaków wypieków. Nic dziwnego: słodkie ciasto przełamane smakiem świeżych jagód to przysłowiowe „niebo w gębie” zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Miłośnicy tego wypieku nie mogą doczekać się jego pojawienia w sklepach. Kiedy zaczyna się i kończy sezon na jagodzianki? Sprawdźmy!

Czytaj więcej

tort

Jaki wybrać tort na wesele?

Zbliża się Wasze wesele, a wy wciąż nie macie pomysłu na tort? Nie wiecie, jakie smaki zadowolą podniebienia gości i jakie dekoracje będą prezentowały się najlepiej? Wasze zdenerwowanie jest zwykle uzasadnione, dlatego, że wypiek musi być nie tylko smaczny, ale także i estetyczny. W końcu chwilę, w której na sali pojawia się tort, uznaje się za jedną z najważniejszych atrakcji weselnych. Okazuje się jednak, że rynek cukierniczy oferuje wiele możliwości, co sprawia, że z pewnością wybierzecie tort, który trafi zarówno w Wasze gusta, jak i gusta gości. W poniższym artykule przedstawiamy Wam kilka wskazówek dotyczących tego, czym się kierować przy wyborze tortu weselnego.

Czytaj więcej

ciasta

Jakie ciasta wybierać na wesele?

Zamawianie jedzenia na imprezę weselną przysparza wielu trudności. Organizatorzy często nie wiedzą, które dania przypadną gościom do gustu i w jaki sposób je serwować. Wesele nie może obyć się bez słodkich ciast.  Niektórzy układają je na paterach wśród innych potraw, lecz jest ryzyko, że przyjmą one smaki od ryb i ciepłych dań. Dlatego obecnie stosuje się tzw. słodki stół. Goście samodzielnie nakładają sobie przysmaki, a przy tym nalewają kawy lub herbaty. Jakie ciasta sprawdzają się w menu pełnym tradycyjnych potraw weselnych?

Czytaj więcej

tort na wesele

Z jakim wyprzedzeniem trzeba zamawiać tort na wesele?

Trudno wyobrazić sobie przyjęcie weselne bez wystawnego tortu, który w kulminacyjnym momencie zostanie pokrojony przez Panią i Pana Młodego. Aby jednak wszystko przebiegło zgodnie z planem, tort powinien być zamówiony z odpowiednim wyprzedzeniem.

Czytaj więcej

szarlotka

Jak zrobić dobrą szarlotkę?

Od lat w świecie cukierniczym toczy się spór pomiędzy miłośnikami szarlotki i sernika. Fani jabłecznika mają do wyboru kilka wariantów swojego ulubionego ciasta. Mogą skusić się na wersję przygotowaną na cieście kruchym lub półkruchym, z jabłkami kwaśnymi lub słodkimi. Przygotowanie szarlotki nie jest a ni trudne, ani skomplikowane. Zdarza się jednak, że ciasto się nie dopiecze, a spód pozostanie mokry. Jak sprawić, by każdorazowo przygotować dobrą szarlotkę?

Czytaj więcej

torty

Gdzie lepiej sprawdzi się tort z bitą śmietaną, a gdzie z kremem?

W wielu krajach granica między tortem a zwykłym ciastem jest praktycznie nieobecna. W Polsce różnica jest kolosalna, ponieważ ten szczególny wypiek stał się symbolem wszelkich celebracji. Trudno nam wyobrazić sobie urodziny, Pierwszą Komunię czy ślub bez tortu. Jednowarstwowe czy wielopoziomowe, przełożone kremem czy bitą śmietaną, przyozdobione lub nie, stanowią punkt kulminacyjny każdej imprezy. Jakie rodzaje tortów warto zaserwować na konkretne uroczystości?

Czytaj więcej